(T)huiswerk
Op school werken de kinderen aan verschillende vakken. De bedoeling is dat de kinderen hun werk op school afmaken. De middenbouw krijgt in principe nog geen huiswerk, zoals u dat misschien van vroeger gewend bent. Wel worden soms ondersteunende activiteiten gedaan, zoals:
- het voorbereiden van een leeskring, nieuwskring of vertelkring
- tijdelijk oefenen van een vaardigheid zoals lezen of tafels (met de hele klas of individueel als extra oefening)
Leeskring
In de leeskring voert het kind de door hem of haar thuis voorbereide boekbespreking uit. In de kring vertelt het kind over het boek en leest het een stukje voor. Daarna mogen de kinderen vragen stellen. Dan volgt een door het kind bedachte opdracht of kort spelletje dat met het boek te maken heeft. De kinderen mogen daarna hun waardering uitspreken over de leeskring in de vorm van tips en tops. De leerkracht en de groep bepalen samen het eindoordeel. Het kind staat dan even op de gang. Een vertelkring duurt in totaal een half uur.
Vertelkring
In de vertelkring vertelt een kind over een onderwerp waar hij of zij al veel van weet. Bijvoorbeeld een sport, hobby of beroep. Een vertelkring duurt een kwartiertje.
Nieuwskring
In een nieuwskring vertelt een kind over een actueel nieuwsbericht dat hem of haar opvalt. Bijvoorbeeld een bericht dat hij heel leuk vindt of juist iets dat hem verdrietig maakt. Het kind vertelt niet alleen wat het nieuws is, maar ook wat hij of zij ervan vindt. Een nieuwskring duurt een kwartiertje.
Elk jaar doet ieder kind een vertelkring, leeskring en nieuwskring. De kringen zijn bedoeld om ervaring op te doen met praten voor de groep. In de bovenbouw wordt dit uitgebreid tot een spreekbeurt.
Extra
Tenslotte zijn er vaardigheden die u thuis, spelenderwijs, kunt oefenen met uw kind. Voorbeelden hiervan zijn:
- klokkijken, zowel op de wijzerklok als een digitale klok
- dagen van de week, maanden van het jaar
- veters strikken
- meten en maten
- rekenen met geld
- tafels van vermenigvuldiging
Online is er heel veel oefenmateriaal te vinden, ook gratis. Op school zetten we wel eens Squla in. Als u dat thuis ook zou willen gebruiken, heeft u een betaald account nodig.
De sites hieronder gebruiken wij graag.